Dan Voiculescu

„La Primăria Sfântu Gheorghe, niciunul dintre cei 119 funcționari publici nu este de naționalitate română! Peste 10.000 de români sunt discriminați ”

Senatorul Dan Voiculescu a adresat o scrisoare deschisă președintelui Traian Băsescu, semnalând discriminarea pe baza criteriilor etnice a cetățenilor români din Sfântu Gheorghe. Reproducem integral acest text:

„Domnule presedinte,

În cei 7 ani de mandat, în care ați încheiat acorduri secrete cu liderii maghiari radicali (conform unei declarații publice recente a dlui Laszlo Tokes, în 2007, anul suspendării, ați convenit în comun asupra unei strategii secrete de promovare a intereselor din partidele maghiare), nu ați obținut nimic semnificativ pentru românii minoritari din propria țară, supuși discriminării sistematice, în special în județele Harghita și Covasna.

Sunt convins că, pe lângă sutele de notificări primite de la cetățenii județelor Harghita și Covasna, vi s-au furnizat informații cu privire la discriminarea și încălcarea drepturilor civile ale cetățenilor români și de către Serviciul Român de Informații.

Înțeleg că, pentru dvs., nimic nu se compară cu plăcerea de a citi transcrierea unei conversații telefonice. Cu toate acestea, vă reamintesc că, pe lângă micile plăceri ale vieții, un președinte are obligația de a analiza responsabil toate informațiile furnizate de instituțiile specializate ale statului.

Totuși, obsesia voastră pentru un număr mare și multe voturi v-a determinat să părăsiți zeci de mii de români pentru a obține sprijinul a câteva sute de mii de maghiari. Acest calcul cinic, care a asigurat avantaje electorale, i-a condamnat pe români la izolare, umilință și disperare.

Un exemplu: conform datelor recensământului din 2002 (cele din 2011 nu sunt încă accesibile), din cei 61.512 de locuitori ai municipiului Sfântu Gheorghe, 46.121 (74,9%) erau de etnie maghiară și 14.131 (22,9%) de etnie română. În ciuda acestei proporții, niciunul dintre cei 119 angajați ai Primăriei Sfântu Gheorghe, ale căror declarații de avere pot fi accesate pe site-ul instituției, nu sunt de etnie română! Această situație nu poate fi accidentală. Raportul dintre 119 și 0 implică intenția evidentă de a interzice, din motive etnice, accesul la o funcție publică într-o instituție de stat română.

Conform prevederilor articolului 16 din Constituția României, „Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminare … Funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare, pot fi deținute, în condițiile legii, de persoane care au Cetățenia română și domiciliul în țară. ”

Și totuși, dumneavoastră, domnule președinte, care, conform articolului 80 din Legea fundamentală, „ați supravegheat respectarea Constituției și buna funcționare a autorităților publice”, nu ați făcut nimic pentru românii discriminați din Sfântu Gheorghe.