În România, industria cazinourilor a început să înflorească după anul 2000, până atunci existând doar câteva cazinouri terestre (Intercontinental, casa Vernescu și Marriott). Astăzi, pe lista cazinouri online România figurează atât cazinouri fizice, cât și o serie de platforme digitale (cu capital românesc sau operate de companii internaționale). Începând cu 2016 a fost conceput un cadru legal pentru jocurile de noroc, astfel încât, anual, statul român încasează sume de peste 600 milioane de euro din impozitarea acestui sector.

Ce fel de jocuri de noroc sunt reglementate în România?

În acest moment, jocurile de noroc de la distanță și cele care se desfășoară în locații terestre sunt reglementate și impozitate în consecință. Astfel, pariurile sportive, jocurile de masă și cărți (blackjack, poker, baccarat, craps, ruletă), precum și alte forme (loto, bingo sau cartoane razuibile) pot fi jucate legal în cadrul cazinourilor online și agențiilor stradale de profil.

Instituția care reglementează acest sector este Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) care prin intermediul președintelui sau emite ordine privind acest sector. Guvernul României a organizat cadrul legal atât pentru funcționarea acestui organism (HG nr. 298 din 2013), cât și pentru organizarea modului de desfășurare a cazinourilor și caselor de pariuri. Acesta a emis ordonanțe și hotărâri de Guvern care au stabilit limitele legale în care sunt organizate jocurile de noroc pe teritoriul României.

Cele mai importante acte legislative în acest sens sunt HG nr. 870 (29.07.2009) privind implementarea metodologiei și normelor referitoare la jocurile de noroc și cadrul legal de organizare al acestora, HG nr. 644 (28.08.2013) – o completare a normelor anterioare și OUG nr. 42 (07.10.2015) – completări și modificări ale legislației anterioare.

S-a reglementat, de asemenea, și modul de colectare a taxelor și impozitelor datorate de persoanele juridice (cazinouri) și cele fizice (jucătorii câștigători la cazinou). Legea nr. 124 (29.05.2015) a creat cadrul legitim pentru colectarea impozitelor (în acest moment, acestea sunt reținute la sursă, fiind colectate și virate de către cazinou la bugetul de stat).

Aceștia din urmă plătesc impozite în valoare de 1%, 16% (plus 667,5 Lei) și 25% (plus 61187,5 Lei) în funcție de valoarea câștigurilor retrase (66,750 Lei, 66,751 – 445,000 Lei și peste 445,001 Lei). Zilnic, cazinourile contribuie la bugetul statului român cu sume de aproximativ 2 milioane euro, datorate ca taxe și impozite.

ONJN acordă licențe de tip clasa I (pentru cazinouri și casele de pariuri pe sporturi) și clasa a II-a (pentru activități conexe jocurilor de noroc – programe de afiliere sau software pentru cazinouri). În prezent sunt autorizați aproximativ 40 de operatori online la nivel de cazinou.